В началото на официалната си кампания за парламентарните избори на 2 юли австралийският премиер Малкълм Търнбул увери, че ще гарантира стабилността на националната икономика въпреки последствията от Брекзита, предаде Франс прес. Британското решение за напускане на ЕС доведе до сътресения по световните борси. Борсата в Сидни загуби над 3 на сто в деня след референдума.

Търнбул призова избирателите да подкрепят неговата коалиция, подчертавайки, че икономическата й програма е още по-важна в момент, когато започва дължаща се на Брекзита несигурност на пазарите. За да може Австралия да се справи с негативните последствия са необходими хладнокръвие, твърдост и силна икономическа програма, подчерта той. "В период на несигурност парламентарният хаос е последното нещо, от което се нуждаем", подчерта той.

Австралийският политически живот е особено динамичен през последните години, отбелязва АФП. Страната смени пет премиери за 5 години, а последните избори се състояха през септември 2013 г., а самият Търнбул достигна до властта през септември миналата година чрез вътрешнопартиен преврат.