НОВИНИ

Изложба “125 години Георги Урумов - Калиакра”

Повече от 40 творби, емблематични за Георги Урумов – Калиакра, са подредени в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Изложбата е посветена на 125-ата годишнина от рождението на признатия художник и проследява различни етапи в творчеството му. За ценителите на изкуството организаторите са изготвили и каталог с репродукции, снимки от личния архив на наследниците на художника, негови записки и спомени.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
18:30, 29.05.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Прекарал по-голямата част от живота си в Румъния и получил разностранно образование в най-добрите висши училища в Европа, Георги Урумов – Калиакра остава недооценен у нас. Завръща се в България през 1940 година.

Пламена Рачева, изкуствовед
“Тук го връща родолюбието, преди всичко. След Крайовската спогодба, семейството на Георги Урумов идва във Варна. Варна се очертава като един от привлекателните центрове за изкуство, защото тук по това време работят Христо Каварналиев, Милен Сакъзов, Георги Велчев и още редица изтъкнати варненски художници, които са останали в историята на нашето изкуство като маринисти.”

Урумов - Калиакра участва в Балканската и Първата Световна война, когато е ранен лошо и след това е назначен да води механизираната оран в Добруджа. Връщайки се към тези моменти, той създава изключително интересни платна, които привличат вниманието на критиците с ярките си, дори неестествени цветове и опростени форми. Сред платната в експозицията, ценителите на изкуството могат да открият и портрети, изградени в стила на Ар Нуво – отзвук от плакатите, които е изготвял Урумов, за да се прехранва. Изложбата може да бъде посетена до 20 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончев: Нужна е консолидация на институциите в борбата с корупцията
Дончев: Нужна е консолидация на институциите в борбата с корупцията
Румънските авиодиспечери започват безсрочна стачка от утре
Румънските авиодиспечери започват безсрочна стачка от утре