НОВИНИ

Изложба "Българските азбуки" е подредена в градината пред Народния театър

Изложба "Българските азбуки" показа Институтът за български език на Българската академия на науките. От днес до 13 май експозицията ще се намира в градската градина пред Народния театър "Иван Вазов".

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
18:18, 02.05.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още

В изложбата са включени 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и съвременната българска азбука.С буквите са оформени думите "българския", "дух", "вечност", носещи посланието,че българският дух е вечен.

Проф. Марияна Цинбарска, ръководител на Секция по история на българския език, БАН: Основаването на българското книжовно дружество в Браила през 1869 г. - първоприемник на което е Българската академия на науките.Тъй като всичко е започнало с утвърждаване на всичко свързано с българският дух и българската идентичност, не можем без азбуките и затова избрахме буквите да говорят.
Проф. Елка Мирчева, председател на Научния съвет на института за български език, БАН: И се търсят не само могат, изключително много влияние от различни писмени системи, но като цяло това е оригинално творение, което и до днес изненадва изследователите със съвършенството, защото всеки звук на един говор е намерил писмено изражение.

Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите "ние", "светлина", "добро" и "възход", като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрон достави бъбрек за трансплантация в САЩ
Дрон достави бъбрек за трансплантация в САЩ
Ново разследване срещу бизнесмена Миню Стайков
Ново разследване срещу бизнесмена Миню Стайков