НОВИНИ

Изложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

Изложба "Епопея за незабравимите български опълченци", посветена на 140 години от Освобождението, беше открита в София. Експозицията е представена от Регионалния исторически музей. Нейн автор и куратор е д-р Тошо Пейков. Изложбата е разположена в галерийното пространство на "Триъгълна кула на Сердика".

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева, стажант
07:29, 18.01.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В изложбата символично се представят 140 фотографии, в които са уловени 140 мига не просто от живота на българите от времето на опълчението и Освободителната война, а от символа на български дух и патриотизъм. Това отбелязва и председателят на Народното Събрание Цвета Караянчева.

Цвета Караянчева- председател на Народното събрание: "В навечерието на 140 години от Освобождението на София и България тези хора, обикновени хора, поборници, които с цялото си сърце и душа са се хвърляли, за да спасяват родната земя, за да дадат свидни жертви, тези мъже, жени, та дори и деца, които са загинали в Руско-турската Освободителна война. Априлското въстание е нашата национална революция, революцията, която показа на света, че България има нужда от Свобода, че България има герои."

Първата редовна част на опълчението е образувана от 300 души. Сред тях са българи Южна Бесарабия и Кишинев. Повече от година кураторът д-р Пейков работи, за да събере богат архив за събитията, предхождащи Руско-турската освободителна война. Експозицията показва 60 архивни фотографии с техника на ръчно оцветяване, както и авторски снимки на д-р Пейков. Всяка фотография съдържа описание и история на събитието запечатано в нея.

д-р Тошо Пейков - автор и куратор на изложбата: "Основната идея е да покажем лицата, а през техните очи на тези лица да влезем в душата и да разберем защо тези мъже с мустаци и с огнен поглед са участвали в преобръщането на историята и в това да има трета българска държава."
доц. д-р. Тодор Чобанов - зам. кмет на Столична Община по направление "Култура образование, спорт и туризъм": "Да покажем тези слабо известни или направо непознати портрети, да видят всички тези великолепни хора, тези герои на България, да усетят техния несъкрушим дух, защото от всяка от тези фотографии и портрети наистина блика един дух на героизъм, на твърдост."

Фотографиите са хронологично представени и започват с връчването на Самарското знаме. Сред снимките малко познати са и срещите на цар Борис Трети с българските опълченци. И всички тези събития говорят за нашия народен дълг- да помним и да се гордеем с личната съдба на опълченците, защото това са хората, които с борбеност и жертвоготовност са извоювали нашата свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Иво Петров: България е в челните места по сърдечно-съдови заболявания
Доц. Иво Петров: България е в челните места по сърдечно-съдови заболявания
Панди пристигат във Финландия
Панди пристигат във Финландия