Любопитна изложба представя етнографският музей "Етъра" в Габрово. Експозицията е наречена „Мъжки времена" и показва бита, облеклото, хобитата и вкусовете на нашите предшественици, живели през 19 и 20 век. Сред показаните вещи голям интерес предизвиква мъжката нощница от Габровско, използвана от деловия градски мъж, както и други, модерни за времето си аксесоари.

Габрово

Изложбата представя 270 експоната и е разположена в 4 помещения, оформени като интериори на детска стая, бръснарница, адвокатска кантора и ресторант.

Тихомир Църов - информационно обслужване "Етъра": Могат да се видят играчки от преди много десетилетия, такива, каквито съвременните деца трудно биха могли да се досетят.

В началото на миналия век бръснарницата имала статут на институция в живота на българския мъж. Там кипял бурен социален живот - мъжете нищели политика, обсъждали новините в пресата, слушали радио и пиели кафе. Изключително престижно мъжете възприемали и кантората.

Тихомир Църов: Кантората е адвокатска, могат да се видят пишеща машина от този период, телефон, и различни писалки.

Доста любопитна била и модата за мъже от онова време. Спалното бельо на мъжа изминава дълъг път до съвременните пижами. Прието било мъжете с положение в обществото да ползват нощница.

Румяна Денчева, уредник в музей "Етъра": Първоначално нощниците били дълги, постепенно минават през степента на гащеризон, който се шие от майката или ако е женен, от съпругата.

В експозицията посетителите могат да видят още каиши за бръснене, войнишки походни умивалници, пенсне. Тези вещи и предмети доказват, че българинът винаги е имал отношение към стила, модата и добрите обноски.