В Португалия откриха изложба на легендарния графити-аритист Банкси. Любопитното в случая е, че дори кураторите не знаят истинската самоличност на Банкси и никога не са го срещали. Какво прави един уличен артист толкова енигматичен?

Отговорът от Джанан Дурал в Сутрешния блок на БНТ1.

Винаги се появява на неочаквани места и винаги е разпознаваемо - изкуството на Банкси - безспорно най-известния и енигматичен графити-артист. Фотографът Бари Калсън прекарва няколко месеца в издирване на графитите на художника от Бристол. Успява да заснеме голяма част от тях, преди завинаги да бъдат изтрити.

Макар и да има спекулации около самоличността на Банкси, всъщност никой не знае кой е той. Но според някои, няма и нужда.

Бари Калсън, фотограф: За мен Банкси е нещо като Робин Худ в изкуството. Като Зоро - не знаеш кой се крие зад маската, но винаги разпознаваш неговите дела. Мисля, че и без да си го срещал, можеш да усетиш поне малко какъв човек е. Достатъчно е да следиш работата му.

44 от най-добрите графити могат да бъдат видяни в португалска галерия. Сред тях са и кадри от лунапарка "Дисмал" - един ироничен поглед към "Дисниленд" и приповдигнатата му атмосфера.

Бари Калсън, фотограф: Ходих до парка няколко пъти, но всеки път ми беше много интересно. Никога няма да забравя как един ден в небето се беше появила дъга. Представяте ли си - мрачната Великобритания, с нейното типично дъждовно време, и този парк, в който никой не се очаква да е щастлив?! И на фона на всичко това - дъга. Това беше като метафора на всичко, което Банкси прави, на посланието, което се опитва да изпрати.

Каквото и да се каже за легендарния графити-артист, никога няма да е достатъчно, но поне можете да разгледате творчеството му. В случая - до края на март.