НОВИНИ

"България през стъклото на времето"

Стъклени фотографски плаки със сцени от българския бит бяха представени тази вечер в "Квадрат 500". Изложбата "България през стъклото на времето" ни връща към занаятите, обичаите и живота у нас началото на 20 век. Организатор на експозицията е фондация "Ценности", чийто председател е Антонина Стоянова.

Айше Сали
от Айше Сали
21:05, 08.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Хора и обичаи от време, което е спряло в черно-белите кадри. Фотографиите ни връщат към романтичната атмосфера от 20-те години на миналия век, когато България ухае на рози, момите се събират край чешмата, а носиите и накитите са част техния делник и празник.

Антонина Стоянова, председател на фондация "Ценности": България е в един период, който е много ценен за нас и аз мисля, че започваме да го забравяме постепенно, но който може да бъде богат извор на самочувствието ни като българи.

Тази изложба обаче свързва историята за бита ни и с личната история на притежателя на стъклените фотографски плаки - Марко Близнаков. Чрез тях един от основоположниците на пристанищното дело в България и почетен консул на страната в Триест представя своята родина на италианците. През 1999 г. неговата внучка Надежда ги дарява на тогавашната първа дама Антонина Стоянова и така те се връщат у нас.

Райна Дамяни, куратор: Тази изложба е изключително несуетна, автентична до голяма степен, непрекомпозирана. Иво Хаджимишев я нарече мирна, мирна изложба за една мирна България, защото всичко е с ритъма на едно спокойствие.

България може да бъде видяна през стъклото на времето до 7 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 станаха жертвите при срутилия се в Истанбул блок
15 станаха жертвите при срутилия се в Истанбул блок
Изложба с вещи на Петко Славейков в Народното събрание
Изложба с вещи на Петко Славейков в Народното събрание