НОВИНИ

Изложба „60 години художници от Благоевград“ беше открита днес в София

Експозиция под мотото "60 години художници от Благоевград" беше открита тази вечер в галерията на "Шипка" 6. С нея артистите от града отбелязват юбилей в историята на своето представителство в Съюза на художниците. Това е и първата голяма представителна изложба на благоевградската група с участието на близо 70 автори със 150 платна, в която са не само членовете на СБХ, а всички активно работещи творци от града, които са дали картини.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
23:10, 17.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

60 години са добра мяра. Много легендарни имена са свързали живота си с Благоевград, но никога не са се събирали на едно място с такава пълнота и обем.

Георги Стойков, председател на Представителството на Съюз на българските художници в Благоевград: Това го свързвам с нашия, югозападния край, с Пирин, с много общи национални изложби като "Пирин", като "Струма" и общо взето аз така и ще открия изложбата с един апел - да видим щриха, цвета, пластиката и светлината на Югозапада.

Тук са работи на основателите на групата на художниците Георги Ножаров, Христо Бараков и Стойне Шаламанов.

Иван Милушев, директор на Градската художествена галерия, Благоевград: И след това в годините към тях са се добавяли нови и нови имена, някои от сегашните художници, включително и аз сме ученици на тези автори, които споменах. Говорим за първите стъпки преди художествената гимназия и преди Академията.
;

В България има прочути със своите школи градове като Пловдив, Варна, Бургас, Търново.

Иван Милушев, директор на Градската художествена галерия, Благоевград: Но все ми се струва че Благоевград много прилично стои в целия тоя пейзаж и тази изложба мисля, че ще го докаже.

Изложбата е отворена за публика до края на юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на АБВ Румен Петков поиска свикване на КСНС заради чумата по животните
Лидерът на АБВ Румен Петков поиска свикване на КСНС заради чумата по животните
Служителите на испанския клон на „Амазон“ започнаха тридневна стачка
Служителите на испанския клон на „Амазон“ започнаха тридневна стачка