НОВИНИ

Изложба на първия кореспондент на БНТ в Плевен

Изложба „Юбилейни фотомигове" откри в Плевен фотографът и оператор Димитър Бебенов. През 1961 година той става първият кореспондент българската телевизия в Плевен, а след това дълги години работи във военната киностудия.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
12:36, 01.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

40 табла с портретни снимки, правени в продължение на шест десетилетия, представя Димитър Бебенов в плевенския Военен клуб. 85-годишният автор е избрал да покаже лица на творци и на обикновени хора, въпреки че в архива си от 8 хиляди фотофилма има и немалко кадри с политици.

Димитър Бебенов, оператор и фотограф: Политически личности имам от Де Гол до сега - всички. И Червенков съм снимал, и Брежнев съм снимал, и Раул Кастро, Фидел Кастро, бил съм в Куба два пъти. В Индия съм снимал Индира Ганди, след три дена я убиха. Последните ѝ снимки са мои.

На откриването на изложбата беше отрязана не трикольорна, а кино-лента. Възпитаникът на плевенския киноклуб става кореспондент на националната телевизия, след като са излъчени негови кадри от посещението на космонавта Юрий Гагарин в Плевен. Казва, че в началото не било лесно материалите да стигат до телевизията.

Димитър Бебенов, оператор и фотограф: Рано-рано в 6 часа отивам на влака, давам лентата или на познат пътник, или на началника на влака. И често пъти лентата се връщаше след два дена - ето това пакетче си го вземи, не можах да го предам. После се установи някаква връзка, човек идваше на гарата и вземаше ролката.

Над 10 години Бебенов отразява събитията в Плевенско и Ловешко. Приятелите го наричат снайперист с фотоапарата и картечар с камерата. Има над 100 късометражни филма за армията и множество самостоятелни фотоизложби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов официално стана селекционер на националния отбор на Казахстан
Станимир Стоилов официално стана селекционер на националния отбор на Казахстан
Личните лекари от София излязоха на протест пред здравното министерство
Личните лекари от София излязоха на протест пред здравното министерство