"Русе – музикална приказка". Това е името на изложбата живопис на русенския художник Огнян Балканджиев, която беше открита тази вечер във фоайето на Доходното здание. Експозицията е част от програмата на 41-вата Национална джаз среща Русе `2016. По традиция, на откриването ѝ прозвучаха изпълнения на русенски музиканти.

Русе

20 нови картини и още толкова миниатюри представя в експозицията Огнян Балканджиев. Във фокуса му отново са шедьоври от архитектурната съкровищница на Русе, но с един нов, нестандартен прочит.

Огнян Балканджиев
„Вече над 30 години ги рисувам и няма свършване. Постоянно откривам все нови неща. Ето, в случая имам една нова поредица „Русе - Андерсенови приказки”. В тях са по-цветни, по-приказни, с много фигури, докато няма никакви фигури в тези. Но пък като приказка самите са измислени - балкончета, несъществуващи прозорчета, фасади, общо взето – приказно.”

Музиката и цветовете буквално се сливат в платната на Балканджиев, тъй като в основата им са партитури с произведения на известния български музикант и композитор Васил Спасов. Художникът формулира посланието на последните си творби към публиката така: „Да слушат музиката, защото музиката е страхотно изкуство, да гледат картини, да ходят на театър и да стават по-добри.”

Изложбата може да бъде видяна до 21-ви ноември.