НОВИНИ

Изложба на редки ръкописи в Столичната библиотека

Любопитна документална изложба с редки ръкописи, фотографии и предмети на 13 български класици. Можете да я видите днес до 18 часа в Столичната библиотека.Табакерата с последните четири цигари на Никола Вапцаров преди разстрела му, последната рисунка на Христо Смирненски и парижкото тефтерче на Елисаваета Багряна със записки на френски език. Това са само част от ценните експонати. До края на октомври трябва да е готов сайтът, на който ще могат да бъдат видени дигиталните копия на около 100 хиляди експоната.

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:05, 18.09.2016
Чете се за: 00:25 мин.
Още
изложба редки ръкописи столичната библиотека


Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека: Всъщност чрез дигитализация на уникални редки и ценни издания от фондовете и на Столична библиотека, и на другите институти, с които ние си партнираме, ние запазваме, съхраняваме културното наследство, всъщност това, което изгражда нашата идентичност.

След дигитализирането на ценните ръкописи любителите на културното наследство ще могат да стигат до тях само с един клик.

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека: Платформата ще бъде достъпна в окончателния си вид чрез сайт в края на октомври, но и сега почти половината около 100 000 дигитални копия могат да бъдат видени чрез интернет.

Събитието е част от Дните на европейското културно наследство и позволява съхраняване на културните находки за поколенията по иновативен начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Ню Йорк: Взривът не е инцидент, но е рано да твърдим, че е атентат
Кметът на Ню Йорк: Взривът не е инцидент, но е рано да твърдим, че е атентат
Работно посещение на Росен Плевнелиев в Ню Йорк
Работно посещение на Росен Плевнелиев в Ню Йорк