НОВИНИ

Изложба на шаржовете на Александър Добринов в Софийската градска галерия

Рядка възможност да видим шаржа на Александър Добринов със знаковите личности от писателското кафене "Цар Освободител". От днес творбата е изложена в Софийската градска художествена галерия. За последно произведението е показвано преди 20 години, а сега е част от изложба по случай 120 години от рождението на художника.

Айше Сали
от Айше Сали
20:48, 25.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

София през 1935 г.

Кафенето на бул. „Цар Освободител“ събира политическият и интелектуален елит на България. Зад стъклените витрини личности като Никола Мушанов, Йонко Вапцаров, Елин Пелин, Дора Габе, Сирак Скитник обсъждат важните въпроси за България. Тази атмосфера художникът Александър Добринов пресъздава в прочутия си шарж със 106 образа.

Аделина Филева, куратор на изложбата и директор на СГХГ: В това кафене са се решавали много различни творчески и политически задачи. Срещата не е била просто да отидеш там да пиеш кафе. Срещата е била свързана с изкуство, политика, литература, журналистика.
;

Над 200 творби представя изложбата в Софийската градска художествена галерия - от семейството до Цар Борис III и Владимир Димитров - Майстора и от произведенията с автографи на значимите му съвременници до сатиризираната Европа и лошото ни правосъдие.

Аделина Филева, куратор на изложбата и директор на СГХГ: В политическите карикатури той е доста дързък и не спестява на никой от политиците техните грешки и проблеми. Много от творбите му са актуални и днес.

Десет години след прочутия шарж и смяната на управлението Александър Добринов е осъден. Продължава да рисува и в затвора, където изтърпява наказанието си заедно с други интелектуалци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български екип спечели второ място на московския фестивал Кръг от светлина
Български екип спечели второ място на московския фестивал "Кръг от светлина"
Българо-американско съвместно учение се проведе в Ново село
Българо-американско съвместно учение се проведе в Ново село