„Духовното присъствие на Унгария в България“, показано в снимки, могат да видят русенци и гостите на града в Художествената галерия. Изложбата е дело на унгарския фотограф от сирийски произход Бахгет Искандер. Вижте повече за културните връзки на двете страни през вековете.

Русе

Изложбата е едно своеобразно пътешествие на Бахгет Искандер, вдъхновено от директора на Унгарския културен институт – Тодор Дончев. През 2015- а те двамата започват своето пътешествие от Видин, преминавайки през всички известни и по-малко известни места, свързани с унгарската история по тези земи.

Мария Тодорова – изкуствовед в Русенската художествена галерия
„Естествено, най-известните градове са Видин и Шумен, с които са свързани изключителните личности на унгарската история и култура – Янош Хуняди, Лайош Кошут, Феликс Каниц и Ласло Наги. Революционерът Лайош Кошут например е живял доста време в Шумен, където има и къща музей."

Могат да се проследят и по-далечни исторически връзки, за които напомня снимката на останките на Никополската крепост. Там през 1396-а предвожданите от унгарския пълководец Сигизмунд войски се бият със Султан Бязид I. Това, разбира се, е само малка част от преплитанията на двата народа и техните култури. Фотографът Бахгет Искандер е известен като „майсторът на светлината“. Неговият път започва от родния му град Ел Баразин в Сирия преди половин век. Късметът го отвежда до „Меката на фотографията“ – Унгария. Изложбата, която е организирана от Унгарският културен институт, може да бъде разгледана до края на февруари.