НОВИНИ

Изложба от ценни книги в Националната библиотека

Необичайна изложба от 45 спасени от кражба ценни книги представя Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията беше открита днес от директора на библиотеката Красимира Иванова. Присъстваха и заместник-министърът на културата Бони Петрунова и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

bnt avatar logo
от БТА
14:48, 04.10.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още
изложба ценни книги националната библиотека

Книгите са част от голям обем /91 тома/ издания, иззети от частно лице и предоставени на библиотеката след съдебно решение. Редките книги са иззети през 2013 г., като първоначално шуменската полиция тръгва по следата на обяви за продажба в интернет сайт. Някои от книгите са предлагани на цена 2000-3000 лева. Задържаният от МВР търговец се е опитвал да подкупва служители на различни библиотеки да му съдействат за изнасянето на конкретни издания, за които е имал поръчки от колекционери.
Посетителите на изложбата ще могат да видят старопечатни български и чуждоезикови издания, стогодишни книги, в голямата си част първи издания на бележити български писатели и първи преводи на произведения на европейски автори. Особен интерес представляват четири ръкописа - на църковнославянски, новобългарски, арабски и османотурски език, както и един фрагмент от ръкопис на арменски език.
Една от любопитните книги е фалшификат на масонски ръкопис, чието авторство е приписвано на Георги Стойков Раковски. Преди време тя добива популярност като "Тефтерчето на Раковски" по аналогия с това на Васил Левски, като се смяташе за сериозно доказателство за принадлежността на революционера към масонството, обясниха експертите.
Вдъхновен от ценността на изданието, български адвокат финансира отпечатването на фототипно издание, "преведено" на съвременен български език. Сравнявайки ръкописа с автентични ръкописи на Раковски, експерти от Националната библиотека потвърждават фалшификацията. Ръкописът е препис от печатно издание от началото на 20-и век. На изложбата може да се видят и скандалният ръкопис, и неговото издание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полицаи и студенти в кампуса на университет в Йоханесбург
Сблъсъци между полицаи и студенти в кампуса на университет в Йоханесбург
Великобритания, Австрия и Швеция набират младежи за работа в туризма
Великобритания, Австрия и Швеция набират младежи за работа в туризма