НОВИНИ

Изложба по случай 70 години специалност "Стенопис" в НХА

Националната художествена академия отбеляза 70 години от създаването на специалността "Стенопис" с изложба. В нея са представени творби на дългогодишни преподаватели, от музейната колекция на академията и на отличили се студенти.

БНТ2-София
от БНТ2-София
20:34, 17.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От самото създаване на академията, преди 120 години, стенописта винаги е присъствала като изучаван предмет под различни форми - "Иконопис", "Декоративни изкуства" или "Монументална живопис". През 1947-а година тя се обособява като отделна специалност, а най-големи заслуги за това има проф. Георги Богданов. Оттогава до днес най-важно за студентите по стенопис е да научат:

Проф. Олег Гочев, ръководител на катедра "Стенопис", НХА: "Ние се опитваме да извадим нашите студенти от тяхната затвореност. Да възпитаме в тях, чувство или поне реакции и поведение за колективност, тъй като стенописта е голямо, сложно изкуство покрива много различни посоки на синтез - с архитектура, със социална среда, с различни живописни материали и техники."

В изложбата са представени картини и снимки на стенописи от няколко поколения художници. Един от последните витражи на сегашният ректор - проф. Николай Драчев, присъства до картина на Илия Петров. Преподаватели по стенопис и такива, завършили специалността също се представят, а платната на студентите са нарисувани специално за изложбата и са избрани с конкурс.

Българска шевица, изобразена като римска мозайка, е една от впечатляващите работи на изложбата. Тя е дело на студента Иван Монов и привлича погледа с класическата си технология на изработка, която за съжаление вече се среща все по-рядко и отстъпва място на спрея и графита при мащабните фасадни стенописи. Изложбата очаква своята публика в до 7-и февруари в Галерия "Академия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специалният пратеник на ООН за Македония е настроен много оптимистично
Специалният пратеник на ООН за Македония е настроен "много оптимистично"
Обсъждат промени в Закона за авторското право
Обсъждат промени в Закона за авторското право