НОВИНИ

Изложба показва артефакти открити през 2016 година в София

Тази вечер в Регионалния музей за история - София се откри третата годишна изложба "Археология на София и Софийско". Тя представя откритите находки при направените през 2016 година разкопки в града и околностите.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
23:22, 12.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
изложба показва артефакти открити 2016 година софия

Изложбата показва ценни артефакти намерени на 4 места в София и 2 в околностите. Находките са открити при разкопки на неолитното селище в софийския квартал "Слатина", при проучването на Западната порта на Сердика, площад Св. Неделя пред хотел "Балкан" и при базиликата Св. София. Другите са намерени при проучване на Буховския манастир и на римска вила край село Мировяне. Един от кураторите на изложбата поставя акцент върху находки, открити в изгоряло помещение под площад "Св. Неделя".

д-р Александър Станев, уредник в Регионален исторически музей - София: "Помещение в което открихме изгорели чували със зърно, които ни представят диетата на античния жител на града. Имаше над 10 вида семена. Запазени са съдовете, в които се съхраняват, включително и една от лампите, която ние се шегуваме, че може да е предизвикала пожара, който е изгорил помещението."

Друга интересна находка е закопчалка, която е придържала мъжкия плащ. Информационни табла разказват за мястото, където са намерени експонатите. Изложбата ще е отворена за посетители до 28 юли 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обиколка на русенска област с електрическо колело
Обиколка на русенска област с електрическо колело
Хакерски атаки в Испания, Великобритания и редица други държави
Хакерски атаки в Испания, Великобритания и редица други държави