Изложба отбелязва 140-години от обявяването на София за столица. Тя е в Градската художествена галерия. Думи, образи и места превръщат града в наш дом.

Представяте ли си бул. "Дондуков" с тополи и Съдебната палата без лъвове? Или пък първите трамваи в София? В началото се движели празни, защото хората се страхували от тях.

Аделина Филева, директор на СГХГ: Тук можем да се срещнем със старите квартали на София, когато са били обособени различните махали, да видим за колко кратко време става европейски.

Големите български художници добавят цвят към тази атмосфера, за да превърнат промяната на столицата в изкуство. Никола Танев рисува манифестацията по случай обявяването на България за република и изчезналата ул. "Търговска", Петър Вълчев - събарянето на дворцовата ограда, а Златю Бояджиев - оживлението пред Народното събрание.

Аделина Филева, директор на СГХГ: Например Цанко Лавренов има една сериозна поредица фотографии на бомбардирана и опожарена София, които след това се превръщат във фантастични живописни платна.

Картички, снимки и спомени на журналисти и пътешественици допълват 140-годишната история на София. А в столицата, която бързо променя свята външност, най-важен остава стремежът за връщане на европейското лице на града.