Изложба, представяща благотворителността в България от края на 19 до средата на 20 век, се открива в Регионалния исторически музей в Пловдив. Експозицията е дело на изследователи от Българската академия на науките и столичната Народна библиотека „Кирил и...

Изложба, представяща благотворителността в България от края на 19 до средата на 20 век, се открива в Регионалния исторически музей в Пловдив. Експозицията е дело на изследователи от Българската академия на науките и столичната Народна библиотека „Кирил и Методий”.

Близо 30 пана показват лицата на плеяда родолюбиви българи, предоставили имоти и средства в полза на нуждаещите се. Така се изграждат училища, читалища, болници и приюти, отпускат се стипендии за образование, разкриват се фондове за подпомагане на страдащи сънародници, останали извън пределите на отечеството.

В експозицията са представени както най-изтъкнатите български филантропи Васил Априлов, Петър Берон, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Димитър Кудуглу, така и по-неизвестни дарители, които според възможностите си подпомагат благородни каузи.