Темите за европредседателството оформят нашия ежедневен информационен поток, ще ви покажем един по-различен поглед към Европейския съюз. Как можем да видим хумористичното лице на Европа – ще ни разкажат карикатуристите от изложбата "100 дни Отечество (евро)любезно".

Евроинтеграция, Истанбулска конвенция, гарантиране на мир и сигурност - въпроси от дневния ред на евродепутатите, но теми, които придобиват различен облик с помощта на хумора и сатирата върху платното на карикатуристите.

Карат те да се замислиш, да се посмееш, може и малко да се натъжиш, въпросът е да не оставаш равнодушен, това е целият смисъл на карикатурата, както и на всичко, което прави един човек”, коментира Ивайло Цветков.

"Карикатурата е огледало на карикатуриста, ако се вгледате в самата карикатура, вие ще можете да направите пълен портрет на карикатуриста, какъв е неговият свят”, заяви Валери Александров – Валекс.

Индивидуален характер - във всички 147 творби. Колкото доброволците за европредседателството, толкова и карикатурите. В тях често се противопоставят българското и европейското. Така е и в мотото на изложбата – карикатура, която съчетава дядо Вазов и Ангела Меркел.

Ивайло Цветков: Реших да сблъскам ретрото и сегашното и да има провокация в цялата работа. Самата основна тема дойде от Доналд Туск при откриването на Българското председателство.

Литературата и карикатурата се преплитат, за да олицетворят образите на традиционни за българите герои, които са живи и днес.

Николай Бебенов: Както го е описал Алеко Константинов, Бай Ганьо тръгва по Европа и наистина след толкова години той е тръгнал, въпросът е накъде точно".
Валери Александров – Валекс: Дори когато отрицаваме някого и се закачаме с него, трябва резултатът да бъде положителен".
Ивайло Цветков: Карикатуристът се ражда, той не е задължително да бъде художник, да подкрепя афористичната си мисъл с художественост. Трябва талант и бързо мислене.

А всяка карикатура има своята мисия - да ни даде по-различна перспектива и да ни извади от традиционното схващане.

Не се знае кога Западните Балкани ще бъдат присъединени към ЕС, но те със сигурност са присъединени към Езоповия почерк на карикатуристите. И вие можете да се запознаете със сатиричното лице на българското председателство на Съвета на Европейския съюз до края на април в столичната Червена къща.