Изложба за историята на хляба и виното от древността до наши дни представя Археологическият музей във Варна. Експозицията събира артефакти и старинни текстове от колекциите на всички музеи в града и разказва за ролята на виното и хляба в бита на българите през вековете.

Още от дълбока древност хлябът и виното са заемали важно място в езическите ритуали по българските земи. Историческите артефакти разказват не само за значението им в бита, но и за старинните технологии на приготвяне.

д-р Мария Манолова - Археологически музей-Варна: През античността се появява така нареченият хромел, съставен от 2 камъка и търкайки се помежду си камъните, се смила зърното. Показали сме и един хаван, в който се е грухало житото.

След приемането на християнството у нас, символиката на хляба и виното се запазва, като част от ритуалите и съпътства най-важните моменти в живота на българите.

д-р Мария Манолова - Археологически музей-Варна: Както жъненето през лятото, така и зарязването на лозята, са едни от най-важните празници, които българите почитат, които сплотяват семейството.

В изложбата може да се види и копие на прочутото Боровско тракийско съкровище, предоставено от Регионалния историческия музей в Русе. Сребърният сервиз за ритуално пиене на вино разказва за богатата и тайнствена религия на траките. Изложбата във Варна е част от поредицата ежегодни тематични експозиции на Археологическия музей и може да бъде разгледана до края на септември.