Оригиналите на Търновската и Сребърната конституция, както и лични вещи на Петко Славейков бяха представени днес в Народното събрание. Изложбата е по повод 140-години от приемането на първата българска Конституция. По случай годишнината беше валидирана и юбилейна пощенска марка.

Експонати реликви върнаха лентата 140 години назад. Сред тях: масата, на която депутатите от първия български Парламент са положили подписите си под текста на Конституцията. Изложени са и първата библия на говорим български език, джобен часовник, мастилницата и перото, с което е писал Петко Славейков.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Като честваме забележителната годишнина и си припомняме голямото дело на учредителите, виждаме как представители на българския народ, вдъхновени от възрожденските идеали, могат да работят в една посока за общия интерес на народа си.
Даниел Панов - кмет на Велико Търново: И нека всички българи се обединим за единството на България, за нейния просперитет, както и нашите предци навремето са ни завещали това.

Всеки, който пожелае, ще може да разгледа изложбата тази неделя - деня на отворените врати в Парламента.

Показват оригинала на Търновската конституция в НС

Показват оригинала на Търновската конституция в НС

Оригиналите на Търновската и Сребърната конституция, както и лични вещи на Петко Славейков са представени в Народното събрание. Изложбата е по повод 1...