НОВИНИ

Изложба "Светът рисува Хавел" в Прага

В Чехия отбелязват 80-годишнината на Вацлав Хавел. Той щеше да ги навърши през октомври. Водачът на чешката "нежна революция" беше най-известният дисидент в страната.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
07:27, 08.09.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Чешки драматург, дисидент и президент Вацлав Хавел щеше да навърши 80 години на 5 октомври. Различни прояви в родината му тази есен ще отбележат годишнината. Една от тях е изложба на карикатури под надслова "Светът рисува Хавел".

Ярослав Достал - организатор на изложбата: "Хавел имаше страхотно чувство за хумор. Щеше да бъде доволен да види какво са рисували карикатуристи от цял свят. В изложбата участват не само европейци, имаме творби от Мексико, Съединените щати, Коста Рика и дори Колумбия".

Стотици карикатури на илюстратори от 30 страни могат да се видят на официалния сайт на чешкия съюз на карикатуристите.

Радован Ракуш - Чешки съюз на карикатуристите: "С тази изложба почитаме един от най-известните граждани на тази страни, който стана известен и в чужбина. Той беше личност от европейска и дори световна величина. Изигра незаменима рола в изграждането на демокрацията в Чехия".

Изложбата е подредена в музикален клуб в сърцето на чешката столица. Роден през 1936 г., Хавел става особено активен след Пражката пролет през 68-ма. Водач на опозицията в Чехословакия, той става първият президент на Чехия след Нежната революция през 89-та. Хавел почина през декември 2011 година. Експозицията в негова памет продължава до 30 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойно по-скъпи боровинки тази година
Двойно по-скъпи боровинки тази година
Обир за 3 милиона долара в Аризона
Обир за 3 милиона долара в Аризона