НОВИНИ

Изложба в Пиза представя творби на световно известни сюрреалисти

Музей в италианския град Пиза предлага богата изложба на творби на световно известни сюрреалисти. Събрани са произведения на Салвадор Дали, Рене Магрит, Алберто Джакомети, Хуан Миро. Творбите са заети от френския културен център" Жорж Помпиду", някои от тях са за първи път в Италия.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
09:11, 13.10.2018
Чете се за: 01:08 мин.
Още

"Червеният модел " на Рене Магрит, "Мъж и жена на " на Джакомети," Химера " на Макс Ернст са сред изложените в Пиза произведения. Изложбата се нарича "От Магрит до Дюшан. 1929 Големият сюрреализъм от Центъра Помпиду". Експозицията е първа по рода си в музея Палацо Блу, и на нея се говори не за индивидуален артист, а за авангардисткото течение като цяло, обясняват организаторите.

Дидие Отинже, куратор на изложбата и заместник-директор на центъра "Жорж Помпиду": Сред движенията на модерното изкуство през 20 век, сюрреализмът има много специфичен характер и изключителна жизненост.Кубизмът, футуризмът и другите движения траят няколко години,докато сюрреализмът продължава 40 години.

Освен прочутата Обувка на Гала,тук се показват и кадри от най-известния филм,посрещнат с възторг от сюрреалистите.

Дидие Отинже, куратор на изложбата и заместник директор на центъра "Жорж Помпиду": Човекът, който според Андре Бретон въплъщава духа на сюрреализма, се появява на сцената в Париж през 1929 та - това е Салвадор Дали от Каталуния. Той пристига с Луис Бунюел, с когото създават филм -"Андалуското куче",прожектиран в Париж същата година.Но в Париж също е и Рене Магрит, който започва активно да участва в движението.

"Двойният секрет " на Магрит е избран за тази изложба редом с " Жена в кресло " на Пабло Пикасо. В експозицията може да се види и текстът на Манифеста на сюрреализма на Андре Бретон.Както и фотография на неговите най-значими представители - Тристан Цара,Пол Елюар,Салвадор Дали,Ив Танги,Макс Ернст, Рене Кревел и Ман Рей.

Дидие Отинже, куратор на изложбата и заместник директор на центъра Жорж Помпиду: Сюрреализмът е бил съвременник на разпространението на идеите на Зигмунд Фройд във Франция. Основните му представители са били млади хора, запознати с тези идеи.

Посетителите в Пиза могат да видят и една от версиите на "Джокондата с мустаци" на Марсел Дюшан.

Общо от френския център Помпиду са заети 90 творби- от периода 1924 та , когато е публикуван манифестът до 1929 та, година на криза вътре в движението. Изложбата продължава до 17 февруари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Велчев: Не сме притеснени от вота на недоверие
Красимир Велчев: Не сме притеснени от вота на недоверие
Благодетели възстановиха кръстовете на църквата в еленското село Илаков рът
Благодетели възстановиха кръстовете на църквата в еленското село Илаков рът