Телевизионен документален филм за краля на поп-музиката Майкъл Джексън е повод за бурни дискусии. В лентата "Да напуснеш Невърленд" двама мъже детайлно разказват как като деца са били малтретирани сексуално от звездата. Множество радиостанции, като Би Би Си, спряха песните на Майкъл Джексън. Въпреки нажежените спорове за подхода към творчеството на певеца, в културния и изложбен център на Германия в Бон отвори врати изложба с негови портрети.

Педофилските обвинения срещу Майкъл Джексън не са новост. Документалният филм "Да напуснеш Невърленд", който наскоро беше показан в САЩ, ги разпалва отново. Трябваше ли заради тях да бъде изменена или отменена изложбата в Бон? Кураторите не виждат повод за това, въпреки че, както казва директорът на престижния Федерален център, упреците са шокиращи.

Райн Волфс, директор на Федералния културен и изложбен център в Бон: Изложбата е посветена на един културен феномен, на феномена Майкъл Джексън и е историческа. Показва влиянието му върху света на изкуството. В нея са събрани около 100 творби на 40 художници, които показват различни гледни точки към тази значима за поп-културата личност.

Творци като Анди Уорхол, Джеф Куунс, Кийт Харинг, Пол Маккартни са пресъздали Майкъл Джексън с различни средства и по по различен начин.

Райн Волфс, директор на Федералния културен и изложбен център в Бон: Ще организираме дискусия, успоредно с изложбата, която ще е посветена на обвиненията. Няма да подминем проблема. Ще съберем две неща в едно - изложбата за феномена и дебата за личността.

Изложбата е подготвена преди две години в Лондон. Тогава документалният филм, още не е бил създаден. Майкъл Джексън почина през 2009, четири години след като беше оправдан по обвинения в педофилия.