НОВИНИ

Изложба за Руско-турската освободителна война в РКИЦ в София

Изложба с фотографии и рисунки разкрива интересни моменти от Руско-турската освободителна война. Експозицията включва и колекционерски оръжия. И днес столичани и гости на града ще могат да я разгледат в Руския културно-информационен център по повод 141-вата годишнина от Освобождението на София.

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:00, 05.01.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

От обикновени български опълченци до руски генерали с решаваща роля в исторически план за страната ни - все образи и подвизи, които не трябва да забравяме, категорични са организаторите.

Ивайло Шопски, пътуващо читалище "Бащино огнище": Значението на тази изложба е именно това - ние да помним всеки един от тези хора, дал живота си, жертвал се за нашата свобода.

Освен фотографии и рисунки изложбата показва оръжия и принадлежности на руските войници и на българските опълченци. Всеки един предмет носи история, като например лъжица от село Шейново - изработена от чемшир, подарена от руски войник на българка за благодарност.

Ивайло Танчев, председател на НД "Традиция", София: Ето сгъва се, слага си я в джоба, като има нужда я разтваря яде с нея и се е запазила. На този предмет се знае историята и го разказвам с огромно удоволствие.

Експонатите в тази изложба разкриват истории на поколения смели мъже, водили битки по време на войната. Ценни са не само оръжията на войниците, но и всяка принадлежност, запазена до днес, напомнят организаторите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Румен Велев: Почти 50% са оперативните раждания у нас
Д-р Румен Велев: Почти 50% са оперативните раждания у нас
Какво да направим с коледните елхи?
Какво да направим с коледните елхи?