Изложбата „Имане“ връща художника Хубен Черкелов от Ню Йорк у нас. Експозицията беше открита тази вечер в Музея за съвременно изкуство. Тя е под патронажа на министъра на външните работи - Екатерина Захариева.

В творбите си художникът показва по нестандартен начин образи на исторически личности ,изобразени на български банкноти и монети. Хубен Черкелов умело преплита в едно финанси, изкуство, иконопис и американски поп арт. Въпреки че твори в Ню Йорк, той възражда символи на българската идентичност.

Хубен Черкелов, автор на изложбата „Имане“: Българското изкуство не е много познато на запад като изключим Христо Явашев. Това е една от целите ми да използвам български банкноти, но основно картини, които са върху български банкноти от художници като Милев, като Вешин, да ги сложа в контекста на световното съвременно изкуство, на това което се прави в Ню Йорк, да бъдат по-познаваеми на запад.

Изложбата, която се откри по време на Българското европредседателство, ще продължи до 11 март. За следващия проект на художника Хубен Черкелов „120 лица“ самият той ще разкаже съвсем скоро.