НОВИНИ

Изложбата на Станислав Памукчиев "Преминаване" в Националната галерия

За 35 години професионален живот проф. Станислав Памукчиев е събрал своите най-известни творби в голяма ретроспективна изложба. В бившия Княжески дворец той представя различни периоди от работата си още от студентските години. Вижте репортажа на Петя Тетевенска.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
22:12, 11.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Проф. Станислав Памукчиев има десет национални и международни награди през годините, а негови творби са собственост на държавни и частни галерии в Европа и Америка. Цялото му творчество е експеримент - в граничните територии между картината, обекта и инсталацията, между абстрактното и фигуралното. Поканата за ретроспекция идва от Националната галерия.

проф. Станислав Памукчиев: Сантиментален съм, това място го обичам - това е Националната галерия. В тези зали са били учителите ми. И оттам започна мъката да се търси решение как да направя така, че моите неща да намерят своя живот ...

И художникът, който работи основно с природни материали - пепел, пръст, въглен, сажди, восък, започва да преподрежда себе си в атмосферата на един бивш дворец. Но не спира да търси образите на изначалното, на дългото митологично време, чиито ценности дават опори на човечеството всеки път да излиза от хаоса.

проф. Станислав Памукчиев: Това ли е най-сантименталната част от изложбата?
Може би да. За пръв път изваждам неща от 80-те години, първи мои неща - опити, които са веднага след завършване на академията и съм се търсил - накъде?

В тази зала работите са наредени като в депо и зрителят ще може сам да ги размества. Професорът присъства в българските галерии с младежките си работи, защото след това държавата спира да купува, А той е един от най-ярките артисти на съвременното изкуство. Изложбата ще бъде отворена до 19 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наш филм селектиран за фестивала в Кан
Наш филм селектиран за фестивала в Кан
Една година след събитията в Гърмен хората пак излязоха на протест
Една година след събитията в Гърмен хората пак излязоха на протест