НОВИНИ

Изложение по роботика в Токио

Какви са последните разработки на учените, които са посветили своята работа на роботите? Това стана ясно на изложение в Токио, което приключи тази неделя.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:17, 22.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Този приятелски настроен дроид посреща посетителите на Световното изложение по роботика в Токио. Той се управлява дистанционно, но това остава скрито за повечето посетители. Целта на срещата в японската столица е да популяризира свят, в който хора и роботи живеят и работят заедно.

Творенията на много от изложителите са именно в тази посока. Един от моделите демонстрира самостоятелното извършване на тежък физически труд.

д-р Кенджи Канеко, участник в изложението: Надяваме се, че този вид роботи ще замени хората в такива дейности като самолето- и корабостроенето.

Въпреки че роботите могат да работят самостоятелно, някои от тях се контролират от оператори, които изцяло командват движенията им. Оборудването позволява да се види обстановката през очите на робота.

Специален костюм е създаден, за да помага на хората да пренасят тежки предмети. Той работи със сгъстен въздух, който предоставя на човека допълнителна сила равна на 25-30 килограма.

Шихиро Мориама, участник в изложението: Костюмът може да бъде използван в различни области - например в земеделието или при доставки, изобщо за всякакъв физически труд. Той ще помогне на хората да останат здрави.

Тази година на изложението по роботика бях представени над 90 компании и организации, които показаха най-новите технологии при съвременните роботи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови огнища на птичи грип: Има ли опасност от разпространение на заразата?
Нови огнища на птичи грип: Има ли опасност от разпространение на заразата?
Времето през новата седмица: очакват ни валежи от дъжд и сериозно застудяване
Времето през новата седмица: очакват ни валежи от дъжд и сериозно застудяване