Статистиката сочи, че броят на кражбите в домовете намалява, а разкриваемостта през последните пет години се увеличава. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов, който откри изложение за сигурност и смарт технологии.

Евтина и по-сигурна алармена система. Два месеца отнема на дванайсетокласниците Николай, Венцислав и Георги да изработят прототипа и все още според тях няма как тя да бъде обезвредена.

Николай Чотров - ученик в Професионалната гимназия по електроника и електротехника - гр. Пловдив: В нашата система сме използвали едни инфрачервени диоди, с едни датчик и един микроконтролер, който подава различни комбинации 001 01 и както виждате тя работи.

Ако искате сигурност, ви е нужен допълнителен заключващ механизъм - ни убеждават обаче други експерти в областта.

Румен Гумнаров - търговски консултант във фирма за техника за системи за сигурност: Това са електрически дроп болтове, които са пожарообезопасени и придават доста високо ниво на сигурност.

Издържа на 800 килограма, ако тази сила бъде преодоляна най-вероятно ще се счупи и ще се отвори, но ще бъде доста трудно.

Да кажем, че това се случи - тогава идва ред на видеонаблюдението от последно поколение с 6-мегапикселова камера, която ще запечата образите на взломаджиите. Качвате записа в социалните мрежи и чакате някой да си ги познае. Ако разбира се, при обира не са откраднали и камерата.

Стефан Гицов - търговски директор във фирма за техника за системи за сигурност: Всичките търсят евтини решения за своите имоти, защото често крадците атакуват дори и техниката, крадат и самата техника, която е монтирана там, за да охранява имота.

Тогава - тогава може би ви е нужен биометричният терминал за контрол на достъпа, базиран на лицево разпознаване.

Системите за сигурност постоянно се усъвършенстват, но с тях се учат и престъпниците, така че спокойствие няма. Според МВР обаче, под чийто патронаж е изложението, домовите кражби с всяка година намаляват. Поне статистиката сочела така.