НОВИНИ

Излязоха резултатите от изпитите след седми клас

Ден предсрочно, излязоха резултатите от тестовете по български език и по математика на седмокласниците, които кандидатстват за гимназиите. Всеки ученик може да види точките си в специалната платформа на просветното министерство с код за достъп и входящ номер. В столицата резултатите са съизмерими с миналогодишните, каза за "По света и у нас " началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. А новото е, че тази година документи за кандидатстване ще се подават само онлайн.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:28, 26.06.2019
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Децата, с които говорих тук са получили високи резултата на изпитите. На български имат по над 90 точки, а един от учениците е изкарал по математика пълните 100 точки. Казаха, че са доволни, че тестовете не са ги затруднили. За съжаление заради техническа грешка, както казаха от министерството на образованието, само тук, в това училище резултатите по математика са забавиха с около час. Иначе, както каза и ти, новото тази година е, че документите за участие в класирането ще се подават само по електронен начин.

;

Всеки от седмокласниците има свой профил в платформата на просветното министерство.За да видят точките си от двата изпита, учениците влизат с код за достъп и входящ номер.Георги и Ева от столичното 125-то училище получиха високи резултати по български от по над 90 точки.

Георги Пашалиев, 125-то СУ: Деветдесет и три и половина.

БНТ: Това е висок резултат.

Георги Пашалиев, 125-то СУ: И аз така смятам. Имам само една грешна задача от първия модул на българския.
Ева Донсузова, 125-то СУ: На преразказа са ми отнели малко повече точки. Но като цяло съм се справила добре. Искам да уча в някоя езикова.

Според началника на столичното управление по образованието Ваня Кастрева проверителите са се справили предсрочно с електронното проверяване на работите, което се прави за първи път. Сега следва учениците да получат свидетелството си за завършено основно образование до 2 юли.В работните дни от 28 юни до 2 юли, родителите им могат да се запознаят със сканираните изпитни работи.В столицата това ще става- за българския език в Професионалната гимназия по автоматика и електроника, а за математиката- в Гимназия " Джон Атанасов".

Ваня Кастрева, началник на РУО - София Оценката, която те са получили съгласно нашата наредба е окончателна.

От 3 до 5 юли се подават онлайн заявленията за участие в класирането.Това може да стане по три начина. Родителят сам подава в платформата на министерството заявлението със желаните паралелки от всяко електронно устройство с достъп до интернет. Или- родителят отива в училището на детето и там му съдействат да попълни заявлението електронно.

Ваня Кастрева, началник на РУО: София Препоръката ни е да се ползват от услугите и консултацията на училищата, в които техните деца се обучават.
Венелина Николова, директор на 125-то СУ: Аз смятам че българските родители на седмокласниците поне на наша територия ще се справят и сами, но въпреки това имаме вариант за помощ.

И третият вариант- родителят отива в училище-гнездо, където специалист попълва заявлението, а той се подписва, че това е неговият избор. Вече са определени 11 училища- гнезда в различни райони на столицата. Платформата ще е отворена денонощно. Колкото до самите желания, те трябва да са съобразени с бала на детето и добре обмислени.

Ваня Кастрева, началник на РУО: София Аз винаги препоръчвам не по-малко от между 10 и 20 да бъдат желанията, не по- малко от тази бройка.

Най-ниският бал може да е 30, най- високият 500. Родителите трябва да внимават, тъй като различните паралелки могат да имат различни балообразуващи предмети, определени от приемащите училища. Паралелките в столицата са общо 383. От тях профилираните- 229, а професионалните - 154.

;

Трябва да кажем още, че седмокласниците в столицата са около 10 и 300. Първото класиране трябва да е готово до 11 юли, второто- на 18 юли, а третото- на 29 юли.Така кампанията като цяло няма да навлезе в месец август, въпреки че тази година изпитите бяха изместени в средата на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души са ранени при газова експлозия във Виена
Четирима души са ранени при газова експлозия във Виена
Планира се преструктуриране на болниците в Северозападна България
Планира се преструктуриране на болниците в Северозападна България