НОВИНИ

Излюпи се първото брадато лешоядче за годината

Първото за 2019 година брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора. Двойката брадати лешояди е единствената у нас от този вид, който е включен в Червената книга. Птиците са част от европейската програма за възстановяване на вида, който е застрашен от изчезване.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
11:32, 20.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Малкото брадато лешоядче се появило на бял свят 55 дни, след като яйцето е снесено. Наложило се дори екип от специалисти да му помогнат да излезе от черупката.

Христина Клисурова, "Зелени Балкани": Малкото бе отглеждано 6 дни в кувьоз. Отначало в инкубатор,след това в кувьоз. За него се грижиха трима човека,които на смени го храниха почти денонощно,

Брадатото лешоядче се развива добре и вече е в гнездото при родителите си.

Христина Клисурова, "Зелени Балкани": За наша огромна радост още веднага майката легна да го топли,а бащата донесе храна и започнаха до го хранят.Значи всички се справяхме блестящо до момента.
;

Това е шестото лешоядче от тази двойка. В момента, в който напусне гнездото, то ще бъде пуснато на свобода в някой от целевите райони на Европейската програма за застрашени видове.

Христина Клисурова, "Зелени Балкани": Всички птици,които се излюпват в зоопарковете и спасителните центрове из цяла Европа,отиват за освобождаване в Алпите и в местността Андалусия в Испания. Следващото място по което ще започне работа по завръщането на вида е Балканския полуостров с център Българи.

Брадатият лешояд е застрашен вид птица и е включен в Червената книга на България. Популацията му по нашите планини е изчезнала още преди 60 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Стоева беше избрана за председател на ЦИК
Стефка Стоева беше избрана за председател на ЦИК
Европейският парламент ще гласува новите правила за автотранспорта
Европейският парламент ще гласува новите правила за автотранспорта