НОВИНИ

Измама със зърно чрез манипулиран кантар в кооперация

Измама със зърно чрез манипулиран кантар в кооперация разкриха русенски и силистренски полицаи при съвместна акция. Задържани са двама мъже, които са се опитали да изнесат от стопанския двор в село Малко Враново 10 тона повече пшеница, отколкото е записано по документи. За измамата те използвали дистанционно управление, с което манипулирали кантара.

bnt avatar logo
от Теодора Узунова - Русе
09:58, 09.12.2015
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Кооперацията в село Малко Варното сключила договор за продажба на 500 тона пшеница с фирма от Шумен. Купувачът си наел транспортна фирма да достави зърното. Технологът на кооперацията заподозрял, че нещо не е наред на втория курс, който извършил камионът.

Недко Пенчев, председател на кооперацията в с. Малко Враново: „Същия камион предния ден е натоварил 34 тона, а днеска каза 24 тона, и на него му е направило впечатление.“

Оказало се, че в механичния кантар има монтирано електронно устройство, което се контролирало дистанционно от кола пред стопанския двор. Тук е бил паркиран автомобилът с двамата измамници, които чрез дистанционно управление са манипулирали кантара.

Недко Пенчев, председател на кооперацията в с. Малко Враново: „След премахване на това устройство за измама, значи реално показа около 35 тона, а пък по документация – 24,500 тона."

Полицията е задържала двама мъже – от Русе и от силистренското село Нова Черна. Щетата, която са щели да нанесат на кооперацията, е за 3000 лева.

Недко Пенчев, председател на кооперацията в с. Малко Враново: „За мен фирмата не е толкова виновна, имат си най-различни комисионери, които идват, обикалят и какво ли не, и те вече са се полакомили за голямо количество.“

Надвзетото количество пшеница е върнато за съхранение в стопанския двор. След приключване на разследването, кооперацията ще може да го продаде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинно шоу във Ватикана
Светлинно шоу във Ватикана
Почитаме Света Анна
Почитаме Света Анна