НОВИНИ

Изместен ли е Денят на будителите заради Хелоуин?

В навечерието на един от най-големите празници на духовността-Деня на будителите, екипът ни реши да провери усещаме ли този ден като по-специален и засенчва ли се той от Хелоуин, както и дали това, че отбелязваме чужд празник ни пречи да зачитаме собствените си? Отговорите вижте в следващия репортаж.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
20:30, 31.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Денят на будителите е определян от мнозина като един от българските празници, които са стълб на духовността ни. Ден преди отбелязването му, обаче, друг празник сякаш е насочил вниманието към себе си. Заради атрактивния си характер Хелоуин или Денят на Вси Светии става все по-популярен у нас. Един от противниците му е кметът на Елин Пелин, който за втора поредна година забранява отбелязването му в учебни заведения и читалища.

Доц.д-р.инж. Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин: Ние имаме много, много българска, истинска история и на много повече векове. В същото време заради това, че един празник е малко по-атрактивен по някакъв начин доминира, а това смятам, че не трябва да бъде позволено.

Любими стихове на Вазов, Ботев и други класици прозвучаха днес в автобусите на градския транспорт във Варна. 15-метров трибагреник пък разпънаха учениците от софийското 19-то училище в знак на почит към народните будители. Учениците се върнаха и назад във времето и проведоха част от уроците си по стар стил, пишейки на дъски с пясък.

Евгения Крайчева, начален учител в 19-то училище: "Децата страшно много обичат Хелоуин, обичат да се маскират, но по-големите българи мисля, че сме длъжни да всеем в тях тази любов към рода и към българското."

"Ще празнуваме Хелоуин, когато американците започнат да носят мартеници". Това е само едно от мненията, публикувани в Интернет. Застъпници или пък просто хора, които не намират нищо нередно в празнуването на Деня на Вси Светии също не липсват. Софийското 47-мо училище е доказателство за това, че отбелязването на единия празник, може да не пречи на другия. Облечени като приказни герои, учениците посветиха днешния учебен ден на народните будители.

Мина Илиев - учител в 47-мо училище в София: Колкото по-рано децата станат толерантни, толкова по-добре. Защо да не зачитат всички празници, защо да не живеят всички в мир в това смутно време.

А според върлите застъпници на Хелоуин, ако маскирането един ден в годината е способно да застраши националната ни гордост, то проблемът със самосъзнанието ни като българи е много по-сериозен отколкото предполагаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 български и чуждестранни продукции в Киномания
Над 50 български и чуждестранни продукции в "Киномания"
Родители с петиция срещу претъпканите групи в ясли и детски градини в София
Родители с петиция срещу претъпканите групи в ясли и детски градини в София