Официалните резултати от гласуването за европейски парламент във Верикобритания ще станат известни в неделя вечер, заедно с тези от останалите страни. Изненадваща победа на проевропейските партии в Холандия. Това показват данните от екзитполовете. Най-много гласове печелят социалдемократите, следвани от консерваторите. Популистите са трети.

В лагера на холандските социалдемократи празнуват. Според данните от екзитполовете - 5-ма от 26-мата евродепутати от Холандия ще бъдат от Партията на труда на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Франс Тимерманс, водач на листата на Партията на труда и кандидат за председател на ЕК: Навсякъде в Европа забелязах, че има необходимост от различна Европа. Европейски съюз, който да се бори много по-усилено с климатичните кризи. Да прави много повече по социалните въпроси и да накара компаниите, които избягват данъците да ги плащат.

Резултатът вероятно ще увеличи шанса на Тимерманс да наследи Жан-Клод Юнкер, смятат анализатори. Холандецът е водещият кандидат на Партията на европейските социалисти за поста.

Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте е на второ място и ще има 4 депутатски места. Десният популистки Форум за демокрация е трети и ще бъде с трима евродепутати.

Във втория ден на европейските избори гласуват ирландците и чехите. В Чехия вотът продължава и утре.

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019