Изненадваща втора среща на върха на лидерите на двете корейски държави за по-малко от месец. Консултациите са очевиден опит да бъде спасена отменената среща на върха Доналд Тръмп - Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни. Южнокорейският президент Мун Дже-ин ще оповести подробности от днешните разговори в неделя сутринта.

© БТА

Двамата лидери проведоха откровена размяна на мнения за изпълнението на декларацията от Панминчжон, приета на 27 април, както и за необходимостта от успешно провеждане на срещата на върха САЩ - Северна Корея. Това обяви канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Тази седмица той се завърна от разговори с Доналд Тръмп. Американският президент обяви в петък, че Вашингтон води продуктивен диалог с Пхенян и не изключи срещата му Ким Чен-ун да се състои, както беше предвидено на 12 юни в Сингапур.

Белият дом съобщи, че до часове за там заминава негов екип по подготовка на евентуална среща. Според Ройтерс американският подготвителен екип ще обсъди дневния ред и логистиката с представители на Северна Корея.

Самият Доналд Тръмп приветства помирително послание на Пхенян, в което се изразява готовност за решаване на проблемите по всякакъв начин и по всяко време. Само ден по-рано той отмени срещата с писмо до Ким Чен-ун заради враждебността на Севера.

Заместник-министърът на външните работи на Серевна Корея заяви, че критиките на Пхенян са били реакция на американската реторика и сегашното противопоставяне само доказва спешната необходимост от среща на върха.

Тя трябва да разсее многогодишното напрежение около ядрената програма на Пхенян. Тази седмица Северна Корея разруши единствения си ядрен полигон, където проведе шест теста. Миналия месец Северът пое ангажимент да прекрати всички опити с ядрени оръжия и балистични ракети като жест за нормализиране на отношенията с Вашингтон.