НОВИНИ

Изненадващата оставка на Лазар Лазаров като шеф на АПИ

Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров подаде оставка. В мотивите си Лазаров посочва, че считано от 1 декември желае да напусне поста "по лични причини". По-късно през деня министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова прие оставката на Лазаров. Досегашният член на Управителния съвет - Дончо Атанасов, поема пътната агенция.

Александър Марков
от Александър Марков
20:02, 21.11.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Оставката идва изненадващо, защото Лазар Лазаров е един от председателите на АПИ, по чието време бяха реализирани доста големи, стратегически за страната инфраструктурни проекти в пътния сектор.

Два като, че ли са мотивите за този ход. Личните причини, които официално фигурират в съобщението, и изявлението му, включително и пред нас, че в крайна сметка той се чувства част от екипа на правителството и затова напуска.

Иначе самият Лазаров е професионалист от бранша, който с години се изкачва по стълбицата. От 1995-а работи в Централния институт на пътните технологии към АПИ. До 2007 г. заема пост там. Става директор до 2010 г. През същата година е надначен за член на УС на АПИ, а през 2011 г. поема агенцията.

Остава на поста до август-септември 2013 г., когато по време на правителството на Пламен Орешарски напуска и става главен директор на "Международния панаир в Пловдив". Колелото се завърта още веднъж и през 2014 г., по време на служебния кабинет преди правителството "Борисов 2" отново оглави агенцията.

През юни тази година, припомням, от БСП поискаха оставката му, твърдейки, че една и съща фирма е спечелила редица обществени поръчки в пътния сектор. Обвинения, които Лазаров тогава категорично отрече.

Така или иначе, по времето на Лазаров, и не само, бяха придвижени и в крайна сметка завършени и последните участъци от автомагистралите "Тракия" и "Марица".

Продължи строителството на "Струма". Последните договори са от септември и декември 2015 г., когато бяха сключени договорите за строителство но лот 3.1 и 3.3 от магистралата. Остава само да се намери решение за участъка през Кресненското дефиле.

Беше завършена Северната скоростна тангента, която, знаете, свързва Ботевградско шосе със Западната дъга на Околовръстния път на София. И на практика позволява да преминем от единия вход на София до другия за около 15-ина минути. Беше открита на 30 декември, а през април тази година - по цялото протежение.

Продължава работата по главнтата пътна комуникация на Смолян, пътя при Казичене, както и големият ремонт на тунела "Витиня", който не беше виждал основен ремонт десетилетия.

Всичко това, пак казвам, беше придвижено през последните години като проекти и реализирано именно, когато Лазаров беше начело на Пътната агенция.

В разговор с нас Лазаров увери, че в момента, освен всичко друго, подготовката за пътните условия през зимата е приключила и АПИ е готова да посрещне зимния период от гледна точка на почистване и поддръжка на пътищата.


Новият шеф на Агенцията ще е инж. Дончо Атанасов. Досегашен член на УС на АПИ. Атанасов има също интересна биография. По образование е инженер по "Металургия". Депутат в 37-то НС от БСП. През 2008 г. става директор на дирекция "Оперативен контрол" в АПИ, след което през ноември 2013 г. бившият регионален министър в кабинета Орешарски Десислава Терзиева го назначава за член на УС, какъвто остава до момента.

В разговор инж. Лазаров изрази най-добри препоръки към Атанасов като професионалист, с когото са работили непрестанно почти от 2008 г. досега. Самият Лазаров не пожела да уточни, дали отново би приел да поеме агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Село Равно поле иска да се отдели от община Елин Пелин
Село Равно поле иска да се отдели от община Елин Пелин
Ръст на английски студенти в Медицинския университет-Пловдив
Ръст на английски студенти в Медицинския университет-Пловдив