НОВИНИ

​Изненадващи арести във Фонда за лечение на деца

Изненадващи арести във Фонда за лечение на деца. Задържани са шефът на фонда Павел Александров и други 7 служители. Разследва се организирана престъпна група за корупционни престъпления, съобщиха от прокуратурата. По неофициална информация - потърпевши родители са подали 4 сигнала, единият от тях е предаден лично на министър Москов. Броени часове след арестите, стана ясно че Павел Александров е уволнен, а неговото място поема професор Владимир Пилософ. Той е приел поста на среща с премиера Борисов и здравния министър.

Милена Кирова
от Милена Кирова Стоил Рошкев
20:12, 20.04.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

12:30 часа на обяд - Общественият съвет към ''Фонда за лечение на деца в чужбина'' се събира на редовно заседание. На него трябва да бъдат разгледани молбите за финансово подпомагане за лечение на близо 50 деца.

Заседанието така и не се осъществява. След акция на ГДБОП и прокуратурата е арестуван директорът Павел Александров и още 7 души от ръководството на фонда.

От неофициални източници "По света и у нас" научи, че спецпрокуратурата и антимафиотите разследват корупционни практики и финансови злоупотреби във фонда. Подозренията водят към група, получавала пари от родители на болни деца, за да бъдат одобрени за лечение в чужбина.

По неофициална информация в обискираните при акцията кабинети са намерени и пликове с пари. Правят се обиски и на редица адреси, включително в домовете на осем служители на фонда.

Как е работела схемата - отново по непотвърдена информация - от Фонда изпращали децата в точно определени болници с договорката част от сумата, която се плаща за лечението, да се върне обратно в ръцете на ръководството на фонда. И още - вместо в хотели - децата били настанявани в частни апартаменти в чужбина.

Твърдения, които тепърва ще трябва да се доказват. От обществения съвет, чиято задача е да гарантира прозрачната работа на фонда, припомниха, че през последните месеци работата му се следеше изкъсо заради проверки на здравното министерство.

Красимира Величкова - директор на Български дарителски форум, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Знаем, че има доклад, който ние от Български дарителски форум поискахме по закона за достъп до обществена информация и ни беше отказан от Министерсвото на здравеопазването с аргумента, че е изпратен до специализирани органи. Ние не знаем какви са резултатите от този доклад и какви са евентуалните нарушения. Като член на обществения съвет от 2011г. мога да кажа, че от наша гледна точка работата на фонда работи много добре и знаем, че екипа на фонда работи добре.

Единствените нарушения, за които бил информиран Общественият съвет и то неофициално са свързани с административни неуредици.

Мария Чернева - член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Декларираха ни от Министерсвото на здравеопазването, че няма тежки нарушения, защото ние наистина настоявахме за резултатите. Освен това не е без значение задържането на директора на фонда, тъй като трябваше да разглеждаме спешни случаи и сега не знам как точно трябва да се постъпи, защото те се нуждаят от бърза намеса.

Днес здравният министър Петър Москов подписа заповед за назначение на нов директор на Фонда. Това е доайенът на българската педиатрия проф. Владимир Пилософ. Новият директор прие поста след среща с премиера Бойко Борисов и министър Москов.

Като пое ангажимента да вземе всички мерки за ефективно и спокойно продължаване дейността на Фонда. За целта свиква заседание на Обществения съвет още в петък.

По-рано днес министър Москов освободи от длъжност досегашния директора на Фонда - Павел Александров. Ще бъде ли доказано престъпление срещу болните деца - отговорът ще дадат разследващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 години от Априлското въстание
140 години от Априлското въстание
Кампания за толерантност на пътя
Кампания за толерантност на пътя