НОВИНИ

Изненадващи проверки се извършват по Черноморието за ползването на атракциони

Забранено е ползването на морските атракциони от непълнолетни лица. Причината е, че те са опасни и при инцидент само родител може да носи отговорност за детето. През цялото лято от Морска администрация проверяват дали се спазва наредбата и налагат глоби.

bnt avatar logo
от Юлияна Шопова
08:29, 13.08.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Въпреки че ясно е посочено в наредбата, че непълнолетни лица не могат сами да управляват джетове или други морски атракциони, повечето от родителите не я спазват. Те са категорични, че биха позволили на детето си това рисково удоволствие, както те сами признават пред нашата камера.

Аз лично нямам нищо против такива увеселителни забавления. Намирам го за добре. Трябва обаче да се уверя да съм сигурна, че е безопасно.

Заради многото инциденти с непълнолетни именно заради безотговорното ползване на морски атракциони друга част от родителите са категорични, че не биха позволили на децата си да управляват джет.

Смятам, че са твърде опасни. Не бих ѝ позволила.
Ако няма придружител с децата, са опасни. Иначе са супер.

Ако родителите настояват детето им да се повози на джет, те задължително трябва да го придружат и да не позволяват то да управлява моторното плавателно средство.

Мария Николова, старши експерт в Морска администрация в Бургас: Когато се отдават на лица под 18 годишна възраст, трябва да има попълнени декларации от родители, настойници или попечители. Сами деца не би следвало да управляват джетове.

Друго задължение, което трябва да се спазва от ползвателите на морски атракциони, са обозначените коридори за управление на плавателните средства.

Мария Николова, старши експерт в Морска администрация в Бургас: Лицата, които ползват атракцията, са задължени да носят спасителни жилетки и в някои случаи други спасителни съоръжения. Вече всеки наемател според атракцията, която предлага си ги определя.

Последната проверка на служителите от Морска администрация в Бургас по Южно Черноморие не е показала нарушение, но това не означава, че инспекторите ще спрат контрола. До края на летният сезон ще има още изненадващи проверки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са правата ни при отменен полет или загубен багаж?
Какви са правата ни при отменен полет или загубен багаж?
Седмо място за Мирела Демирева в Лондон
Седмо място за Мирела Демирева в Лондон