НОВИНИ

Износът на ток за Турция се срина

АЕЦ "Козлодуй" работи с намалени мощности

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:10, 05.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
износът ток турция срина

Износът на електроенергия от България за Турция е намалял наполовина от няколко дни, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Така от разрешен капацитет от 366 мгвт по час, се осъществява износ от 0 до 175 мгвт. От ЕСО обясниха пред БНТ, че няма планирани ремонти по трасето, нито са въведени ограничения, което на практика означава, че мрежата не е натоварена заради липсата на търговски интерес.

Общата преносна способност към съседните държави за износ на ток е 2000 мгвт. Оттях към момента се използват едва между 700 и 800 мгвт. Освен към Турция са намалени и обемите за износ на електроенергия към Гърция. Според данните на ЕСО спрямо миналата година общият експорт на електроенергия е намалял с 50 на сто.

Потреблението в страната също е по-ниско от миналата година, с 2,25 на сто. От една седмица с намален капацитет работи и ядрената централа в Козлодуй. Тя е натоварена на близо 70%, показват данните на дружеството. В момента АЕЦ-ът произвежда най-евтината електроенергия в страната. Според последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, цената, по която дружеството дава ток за бита е 30 лева за мгвтч.

В сравнение цената, по която Националната електрическа компания продава своя ток предназначен за бита е 106 лева за мгвтч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закъсняват стандартите по новия закон за училищното образование
Закъсняват стандартите по новия закон за училищното образование
Български учени с авторитетна научна награда в областта на зеолитите
Български учени с авторитетна научна награда в областта на зеолитите