НОВИНИ

Извънредно положение в Нова Зеландия заради циклона Гита

В Нова Зеландия се борят с циклонът Гита, който вече достигна страната и нанесе сериозни щети. След като връхлетя Фиджи и Тона с ураганни ветрове със скорост 280 км/ч, сега вятърът отслабна до 150 км/ч. В части на страната обаче е обявено извънредно положение.

bnt avatar logo
от БНТ
22:50, 20.02.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Отменени полети, блокирани пътища, затворени училища и държавни институции. Хиляди евакуирани и още толкова без ток. Още в първите часове след връхлитането на циклона Гита, Нова Зеландия пострада от стихията. Очакванията на синоптиците са бурята да се засили в следващите часове, а с нея и щетите.

Строителни компании раздаваха безплатно чували с пясък, за да могат хората да обезопасят домовете си. Най-рискова е ситуацията на тези, които живеят по крайбрежието, където се очакват 7-метрови вълни.

- мъж: Всичко се наводни - мазето, гаражът... опитваме се да се справим някак.

Само преди месец друга силна буря връхлетя Нова Зеландия.

-Взех си няколко почивни дни. Единственото, което можем да направим, е да изчакаме всичко да отмине и да се надяваме да не е толкова страшно, колкото казват.

Местните жители са предупреди да не излизат, ако не се налага. Силата ветровете е средно 150 км/ч, очаква се и наводненията да продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-високият хотел в света отвори врати
Най-високият хотел в света отвори врати
Отменени полети и катастрофи заради лошото време в САЩ
Отменени полети и катастрофи заради лошото време в САЩ