НОВИНИ

Изоставена автоспирка се превърна в народно читалище

Примерът е от село Крапец в община Мездра, а защо и как се случи това разказва Илияна Минковска.

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 19.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Навремето до село Крапец дневно е имало десет автобуса от Мездра и Враца, сега са останали само два, сутрин и вечер. Автоспирката насред селото запустяла и станала излишна. Тогава местните хора се сетили, че могат да я превърнат в народно читалище. То има 80-годишна история, но никога не е имало своя сграда.

Елена Василева, библиотекар: Вече имаме читалище, то е било спирка и магазин, но с решение на управителния съвет е направено за читалище. Поне има къде да дойдат хората.

В двете малки помещения се намерило място за библиотеката с три хиляди тома, за телевизора и компютрите, както и за етнографската сбирка и за печката на твърдо гориво.

Въпрос: А защо идват тук и млади, и стари?
Елена Василева, библиотекар: Ами защо, то в село други развлечения няма, пък е и хубаво. Старите се събират, говорят си, могат да прегледат вестник, да видят новините по телевизията. А младите обичат да са заедно, особено в интернет, на компютрите. Организираме състезания, игри, забави. Тук е като в дядовата ръкавичка, но е уютно. Малко е, но е уютно.

Библиотекарката се оплака, че заради мизерния читалищен бюджет се абонирала само за един ежедневник и не си позволява да пусне климатика нито зиме, нито лете. Продължава да чака безплатна доставка на нови книги от Министерството на културата, но досега не е получена нито една книга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български пианист с голяма награда от Япония
Български пианист с голяма награда от Япония
Споделено пространство на улицата в тютюневия град
Споделено пространство на улицата в тютюневия град