НОВИНИ

Изоставена детска градина в Бяла ще се превърне в културен център

Сградата на някогашната детска градина в квартал „Гара Бяла” от години се руши. От нея са останали само основите. В същото време в квартала няма обществена зала за културни събития. Затова от общината са решили да я ремонтират и да я превърнат в културен център с музей.

bnt avatar logo
от Венета Николова
06:53, 22.11.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Клошари са окупирали изоставената детска градина и са я превърнали в свой дом. Рушащата се сграда се намира на метри от новоизградения храм „Свети Пантелеймон” и контрастира с красивия парк около него. Жителите на квартала с нетърпение очакват този проблем да бъде решен.

Йосиф Георгиев: В квартала нямаше обществена сграда, в която могат да се съберат хора за културни мероприятия или по някакъв друг повод. Така че това решение на общинската управа е много добро и отделно ще се подобри интериора.

Идеята на община Бяла е да превърне порутената сграда в място за културно-исторически туризъм. За целта са осигурили 700 хиляди лева.

Димитър Славов – кмет на община Бяла: От тая изоставена детска градина ще се получи един уникален културен център с читалищен салон, с две зали за експозиции, свързани с цялата тематика на нашия уникален музей, където е била щаб квартирата на руския император. Ще има и арт кафе със зала за гостуващи изложби.

В момента тече процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на сградата. Паралелно се работи и по подбора на експонатите за бъдещия музей. Очакванията са догодина по това време културно-историческият център да бъде готов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жизненоважна апаратура получи родилното отделение в Петрич
Жизненоважна апаратура получи родилното отделение в Петрич
Как диалогът между фенове, полиция и клубове помага за сигурността на стадионите
Как диалогът между фенове, полиция и клубове помага за сигурността на стадионите