НОВИНИ

Изоставена плевня в родопското село Долен става културно пространство

Една изоставена плевня в родопското село Долен се е превърнала в културно пространство. Амфитеатърът, както е добил популярност, е сцена за артисти от всички жанрове. А местните хора вече са го приели като част от своето ежедневие.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:44, 06.08.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Просто сбъдната мечта. Така Мария Койчева и Веселин Митев обясняват своя творчески проект. А иначе зад него могат да се открият - фантазия, любов, дърводелска работилница, музикално студио, творчески ателиета, галерия, съмишленици и приятели.

Мария Койчева - сценограф: Цялата къща, която беше плевня, претърпя невероятни трансформации през последните години. Самият амфитеатър и сцена по естествен начин се вписаха в пространството, това беше една градина с естествен наклон, която ние просто си мечтаехме да се превърне в пространство за култура и изкуство.

Конструкцията е от скици на Леонардо да Винчи, самоподдържащи eдна след друга греди. Останали са и орех, и череша, които по естествена начин се вписват в цялото. Всичко е миналото през ръцете на Веско, Мария и не малко приятели, за да се случи арт проекта в малко родопско селце.

Мария Койчева - сценограф: Почнахме да правим от две години културни събития, два фестивала с различни формата минаха оттук. Долен - земен арт пък цяло лято творческо.

От сцената посрещат изненади.

Мария Койчева - сценограф: Фантомата, който е много известна творба на наш приятел сценограф Венелин Шорелов, обиколила света, един експериментален инструмент, дошъл с нас от Беглика фестивал. И един трон, който беше създаден специално за музикант, наш приятел.

В началото местните хора приемат с недоверие навлизането на модерното в Долен. Сега обаче се радват, защото селото се оживява. С радост отварят къщите, дворовете и плевните си за лекции, презентации, ателиета по традиционни занаяти. Така по естествен начин съвременна и автентична култура заживяват в симбиоза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма отчетени температурни рекорди, най-горещо е било в Сандански - 41°
Няма отчетени температурни рекорди, най-горещо е било в Сандански - 41°
В пенсия на 95 години!
В пенсия на 95 години!