Как с малко идеи и много сърце може да се върне към живот едно запустяло село в Русия - вижте в репортажа на Цветана Кръстева.

Основано от татарски преселници, селцето Малий Туриш в района на Урал е като много други в Русия. Най-близкият магазин се намира на 3 километра, няма болница, няма училище. В селото има една улица и няколко десетки жители, повечето възрастни жени. А най-възрастната от тях е Хамайра, на 91.

Хамайра, жителка на Малий Туриш: "Тук някога имаше къщи. Сега обаче колхозите и совхозите вече ги няма, и почти всички хора от селото си заминаха."

Гузел Шанзапова обаче решила да се върне. В бащиното си село тя наследила пчелин и освен в бизнес го превърнала в социална кауза.

Гузел Шанзапова, предприемач: "Първото, което направихме, беше да предложим на бабите в селото да събират за нас горски плодове като им плащаме за всеки половин килограм. Тук няма други възможности да си изкарват прехраната и когато построихме и цеха, хората разбраха, че искат нещо повече в живота си, от това да отглеждат зеленчуци в градината си и да гледат телевизия. Поискаха и да работят."

Компанията на Шанзапова произвежда екологично чист мед в различни комбинации с ядки и плодове. В Москва, която е по-далеч отколкото границата с Казахстан, много се харесват сега и чаените лъжички - близалки. Но това не е достатъчно за Гузел.

Гузел Шанзапова, предприемач: "Още в началото ми се искаше този бизнес да не носи само пари. Искаше ми се това село да се промени. Идвала съм тук за първи път, когато бях на 6, и добре си спомням как повечето от къщите, които днес са разрушени, тогава бяха живи и населени."

Част от печалбата Гузел започнала да връща в селото. Така се появили детска площадка и други придобивки за жителите.

Галя Галимова, жителка на Малий Туриш: "Благодарение на тях, в селото дойдоха лекари, нещо беше построено. Направиха и обща сонда за вода, тъй като не всички в селото имат кладенци."

Следващата цел на Гузел е да построи хлебарница и читалище, за да могат хората да се събират заедно и да общуват. Да разнообразяват, а и осмислят повече живота си.