НОВИНИ

Изоставеното от майка си 3-месечно бебе ще бъде настанено в център от смесен тип

Изоставеното от майка си 3-месечно бебе ще бъде настанено в център от семеен тип. Решението е на Агенцията за социално подпомагане, но това е временна мярка.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:20, 07.08.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

С мотива, че липсват близки и роднини, оценени като подходящи да се грижат адекватно за бебето, както и подходящи приемни семейства на територията на София, социалните изпратиха тримесечния Александър в Център от семеен тип. Междувременно майката на момченцето ще получи адекватна помощ в Център за обществена подкрепа, които се намира в непосредствена близост до избрания за бебето Център. По този начин, експертите ще имат поглед едновременно и върху двамата. Днес Мария видя за първи път своя син, след го изостави миналата неделя, в пристъп на паника.

;

Центровете от смесен тип са места, в които обстановката се доближава максимално до семейната. В къща живеят до шест деца, където е настанен Александър. Осигуряват се различни социални активности, така че децата да живеят в група и общност. Центърът е в непосредствена близост до мястото, където ще се работи с майката.

;
Мария Иванова, майка на Александър: Успях да видя Алексанъдр. Той е добре и е здрав. Всичко е наред при него. Усмихва се, зарадва се от срещата.
;

Александър е в добро здраве, което потвърждават и специалистите.

Социалните служби рядко прибягват до такъв тип грижа, но решението им е похвално, защото една неправителствена организация ще се погрижи както за детето, така и за майката.

;

С нея е нужно да се работи, защото тя е изоставила детето си, след като е научила, че синът ѝ се нужда от лечение. Затова трябва да се прецени здравословното състояние на майката и кога тя най-рано ще има възможност да се грижи за него физически. Тя може да се вижда със сина си след разрешение от институциите, а по думите ѝ тя е успяла да се види със сина си.

;

Кога и дали малкият Алексанъдър ще се върне при майка си, зависи от социалните. В срок от шест месеца, те трябва да оценят родителските качества на Мария Иванова, както и условията ,при който ще бъде гледано детето занапред. Преди това обаче е необходима и яснота за физическото състояние на майката, която все още има нужда от лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха ценна апаратура от резервата „Сребърна“
Откраднаха ценна апаратура от резервата „Сребърна“
Градушка на АМ „Тракия“
Градушка на АМ „Тракия“