НОВИНИ

Предварителен изпит по литература в СУ

С латинската сентенция "Никой не е съдник на своето дело" ще трябва да се преборят кандидат-студентите по български език и литература в Софийския университет. Днес е първият предварителен изпит по литература. За първи път изпитът се състои от две части - тест и есе. Повечето кандидат-студенти одобряват промяната и мислят, че новия вариант ще бъде по-лесен за тях. Тази година на изпита се явяват близо 1500 ученици, значително повече от миналата.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
11:01, 02.04.2017
Чете се за: 00:22 мин.
Още
Магдалена
Какво мислите за новия вариант?
- Мисля, че е по-добър от стария. Есето е по-добър вариант, изразяваш собственото си мнение. Не е аргументирано. Според мен ще се справим.

Даниела

Има и по-малко литературни въпроси, т.е. повече ти знаеш, като граматика имаш повече, не е наизустяване, а си показваш реални знания.

доц. Бойко Пенчев - декан на факултета по Славянски филологии:

Не бих казал по-лесен, но по-малко притеснителен и по-малко напрежение върху тях, тъй като правят нещо, което ще правят и на матурата. Въобще не е важно дали сентенцията е латинска, гръцка или китайска. Важното е да разберат мисълта, която се съдържа в нея и да изградят своето есе спрямо тази мисъл.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехи и словаци показват стари техники за писане на яйца в Пловдив
Чехи и словаци показват стари техники за писане на яйца в Пловдив
Световното ледено шоу - мюзикълът Кармен беше представено за първи път у нас
Световното ледено шоу - мюзикълът "Кармен" беше представено за първи път у нас