НОВИНИ

​Изпитът след 7. клас става единен

При изпита след 7. клас за профилираните и професионалните гимназии вече няма да има модули, а той ще е единен. Това каза днес просветният министър Красимир Вълчев. Модулите бяха създадени, за да отделят учениците, които се явяват само на Национално външно оценяване от тези, които искаха да кандидатстват в гимназии след 7. клас. Сега обаче, когато според новия закон всички седмокласници се явяват на изпит за гимназиите, модулите стават излишни.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:31, 03.01.2019
5851
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Досега изпитът след 7. клас по български език и по математика включваше по два модула. Първият модул по български беше от 25 въпроса, вторият пък беше трансформиращ преразказ. По математика първият модул съдържаше 20 задачи, а вторият - 4 по- трудни.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Нямаме нужда от тези модули, защото на практика всички ученици ще кандидатстват в профилирани или професионални гимназии.

Модулите бяха създадени, за да отделят учениците, които се явяват само на Национално външно оценяване от тези, които кандидатстват в гимназии след 7. клас.С приемането на новия закон обаче всички седмокласници се явяват на изпит.

;

При съдържанието на изпитите има съвсем малки промени- по български няма да се включват вид и залог на глагола, видове подчинени изречения, фразеологизми и пароними. По математика пък отпадат линейните параметрични уравнения и неравенства и трапец. Остава същата продължителност на изпитите от два часа и половина.

Остава и трансформиращия преразказ върху непознат текст. Колкото до въпросите по литература- тази година заради настояване на родителите те ще бъдат само върху материала и авторите от 7. клас.

По български език обаче изпитът ще включва материал от 5, 6 и 7. клас. Така ще бъде и по математика.

Тази година са променени и датите на изпитите - българският е на 17 юни, а математика на 19.

;

По- добър ли е новият вариант?

Росица Абаджиева, учител по български език и литература, 125 СУ: Тази промяна според мен не е от толкова голямо значение. Дали ще е един или два модула за децата е ясно, че трябва да се представят на теста и на преразказа. Надявам се, че събирането на двата модула няма да ги лиши от почивка и право на излизане по време на изпита.

Според учителите по-слабите ученици ще получат по- високи точки, тъй като сега на втория модул успехът по правило е по-нисък.

Росица Абаджиева, учител по български език и литература, 125 СУ: Мисля, че при този вариант успехът ще е малко по-висок.
Валентин Милков, 7. клас: По-добре е според мен да има един модул, защото както каза госпожата, когато има едни модул е една оценка и това ще помогне да се увеличи успеха.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздават 20 хиляди одеяла за откриването на Европейската столица на културата
Раздават 20 хиляди одеяла за откриването на Европейската столица на културата
Община Варна иска освобождаване на републикански пътища от винетки
Община Варна иска освобождаване на републикански пътища от винетки