НОВИНИ

Изплатиха по 10 лв. обезщетение за жертвите на катастрофата край Своге

Близки на жертви при автобусната катастрофа край Своге са получили обезщетения от по 10 лева за загинал. Застрахователят "Бул Инс" обясни, че фирмата превозвач е нарушила правилата за превоза и на това основание не се дължи изплащане на обезщетение по застраховката "злополука на пътниците". Комисията за финансов надзор обаче е задължила дружеството да плати.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 21.05.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Автобусът убиец от катастрофата край Своге има две задължителни застраховки. Едната е известната "Гражданска отговорност", която е сключена в една застрахователна компания, а втората е "застраховка при злополука", която е в "Бул Инс".

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи: Тя е изключително стандартизирана застраховка. Тя е с фиксирана сума по Закон - 50 000 лева на загинал и много опростена като процедура за плащане.

Наследниците на загиналите поискали от застрахователната компания изплащане на обезщетенията, като представили изискваните документи. От "Бул Инс", обаче отказали да платят. Твърдят, че превозвача е нарушил правилата за обществен превоз.

Стоян Проданов, изп. директор на "Бул Инс": Няма пътен лист, списъкът съдържа други хора. В последствие ни се представя някакъв списък, който е продуциран очевидно след пътното произшествие и всички тези несъответствия водят до това, че ние не сме в хипотезата на покрит риск. От компанията твърдят, че на пътниците не са били издадени билети, нито е представен договор за услугата и фактура за плащането.
Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи: Това че фирмата е нарушила някакви транспортни разпоредби, тя подлежи на санкция от Автомобилна администрация. Това дали е изпратен списъка на пътуващите един час преди курса, това няма отношение към валидността на застраховката.

Наследниците на загиналите подават жалба до Комисията за финансов надзор, която издава постановление, с което задължава застрахователя да плати обезщетение незабавно. Тогава от "Бул Инс" превеждат по 10 лева в банковите сметки на хората.

Стоян Проданов, изп. директор на "Бул Инс": За да спазим изискванията и буквата на закона ние извършваме този превод. Същевременно обжалваме този акт. В случай, че съда се произнесе в наша полза, ще си вземем обратно тези средства от надзора.

Компанията твърди, че взима това решение, защото Кодекса за застраховането казва, че подобни спорове се решават само в съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силни градушки удариха Варненско и Великотърновско
Силни градушки удариха Варненско и Великотърновско
Тереза Мей предложи гласуване в парламента за втори референдум за Брекзит
Тереза Мей предложи гласуване в парламента за втори референдум за Брекзит