НОВИНИ

От ИАРА: Не само рибарските мрежи са причина за смъртта на делфините

Тодор Ангелов от "Изпълнителна агенция Рибарство и аквакултури" заяви в "Денят започва", че може би причината за смъртността на делфините не е само заради рибарските мрежи. Съмненията се пораждат от факта, че в момента е най-големият спад в риболова на калкан.

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 22.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Уловът на делфини в рибарски мрежи е една от причините за смъртта на тези морски бозайници. Но в момента ние наблюдаваме наистина необичайна ситуация - нещо, което е извън стандартите по всякакви параметри. Това, което се наблюдава за няколко седмици, толкова много излязли, еднакви по вид и размери малки муткури, е доста тревожно. Но може би причината не е само в рибарските мрежи, а е нещо допълнително, което води до тази жестока смъртност, каза Тодор Ангелов от ИАРА.

Той обясни, че не може да гадае каква е причината, но подчерта, че не са установени категорични причини за смъртта на бозайниците в този период.

Едно от нещата, които го притесняват, е че в момента е най-големият спад в риболова. "Има два пика на риболов на калкан. Единият е около - февруари-март, а другият през ноември -декември", каза Ангелов, което е обосновано и от икономически причини.

В най-слабия момент на риболов на калкан, излизат най-много делфинчета, което според него не може да се твърди, че причината са рибарски мрежи, допълни още Ангелов.

;

Гост в студиото на "Денят започва" беше Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал", който вчера беше на срещата в МС. "Напълно сме удовлетворени от решенията, които се взеха", каза той. Русев уточни, че в случая става въпрос за напълното премахване на нелегалния риболов, който е в особенно големи мащаби в Черно море. Той твърди, че в конкретния случай става въпрос за човешка намеса, като в 99% от случаите са задушени делфинчетата в дънни рибарски мрежи за калкан.


Вижте позицията на природозащитниците във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият български болид е в Русе
Първият български болид е в Русе
Сдружение Да запазим Корал: 99% от делфините са се удушили в рибарски мрежи
Сдружение "Да запазим Корал": 99% от делфините са се удушили в рибарски мрежи