С тържествен ритуал в Благоевград беше изпратен 37-ия контингент на Българската армия за участие в мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа". Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обеща повече пари за сухопътните войски и авиацията и подобряване на материалната база. Той обяви, че ще има нов подход при определяне на доставчиците на храна за армията.

Министър Каракачанов заяви, че сегашното правителство два пъти вдига заплатите на военнослужещите, а това по думите му не се е случвало отдавна. Подчерта, че се очаква Министерският съвет да отпусне финансови средства не само за авиационните сили , но за сухопътните войски.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: "За пръв път тази година ще има една сума, която ние сме предвидили общо за армията, включително 23 млн. Тази година, освен за парите, които вчера бяха гласувани за 125 и Миг 29., следващото заседание ще видите пари, 13 млн. За сухопътни войски за Т72.
© Павел Шатев / БТА

Каракачанов обяви, че изхранването на войската за него е приоритет и е предложил храната за армията да се доставя от производители, а не от търговци както досега.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: И е направено, така че една фирма да печели. Сумата е 29 милиона. Според това коя фирма успее да се нагоди. Защо трябва да е така, не може ли поръчките да се разбият на три на 4 лота и съответните региони да се снабдяват от местни производители, с прясно произведена продукция.

Социалните придобивки в армията ще се увеличават, обеща още Каракачанов. По време на церемонията по изпращане на български военни в мисия на НАТО в Афганистан военният министър награди трима военнослужещи, спасили възрастен мъж от пожар на 11 септември в кюстендилското село Пиперков чифлик.